Acupuntura

Reequilibra els teus circuits de benestar

Què és l'acupuntura?

Concepte

L’acupuntura (acus=agulla, pungere=punció), és probablement el més complet dels sabers terapèutics propis de la Medicina Tradicional Xinesa. Els altres recursos curatius són la Fitoteràpia (farmacopea amb plantes), el TuiNa (massatge terapèutic) i el Qi Gong (gimnàstica energètica).

 

L’acupuntura és un abordatge natural que juga a favor de les pròpies dinàmiques de salut del/la pacient. Amb les sessions, portem al cos-consciència la indicació i guia per a que el Qi (fluxe o alè vital) retorni al seu estat de funcionament esencial o, el què és el mateix, al seu estat d’equilibri intern, dinàmic i saludable. Com que “tal i com és a dins, és a fora”, si internament tot ocupa correctament el seu lloc i la seva funció, i aquesta coherència troba lliures les vies d’expresió cap a l’exterior, a fora, la realitat de la persona també s’anirà ordenant simultàniament. Per tant, actuant sobre el Qi, actuem de manera integrada en totes les dimensions de la persona: física, emocional, mental, socio-familiar, energètica i espiritual.

 

L’acupuntura es fonamenta en les bases filosófico-conceptuals del pensament i la cultura xinesa clàssica, que entèn el funcionament de l’esser humà com una expressió més dels mecanismes ciclícs i dinàmics que veiem a la natura. Aquest coneixement, s’estructura en diverses teories (Yin-Yang, 5 Moviments, Meridians i Colaterals, Nivells energètics, Zang-Fu, Punts), a partir de les quals s’elabora l’orientació diagnòstica i el pla de tractament. Des de la perspectiva moderna, els estudis realizats en les últimes dècades justifiquen i expliquen a nivell fisiològic i neuroanatòmic occidentals els seus mecanismes d’acció.

 

L’acupuntura, com a técnica, consisteix en la inserció i manipulació de fines agulles metàl·liques, estèrils i d’un sol ús, a uns punts específics del cos per aconseguir el guariment de la disfunció i la millora de l’estat de la persona.

Per a qui és l'acupuntura?

L’acupuntura és per a tothom i adequada per a la majoria de dolències. En aquells casos on existeixi organicitat greu, el tractament tindrà una finalitat paliativa, mentre que en els casos de patologia aguda i/o d’origen funcional l’acupuntura serà curativa.

Per a què és l'acupuntura?

El ventall d’indicacions de l’acupuntura és molt ampli i així ho avala la OMS:

  • Dolor (cefalees, migranya, neuràlgies, lumbàlgies, artritis, artrosi, gonàlgia, tendinitis, fibromiàlgia…).
  • Alteracions ginecològiques (endometriosi, SOP, dismenorrea, amenorrea).
  • Acompanyament a la fertilitat, la gestació i la menopausa.
  • Simptomatologia funcional digestiva i respiratòria.
  • Trastorns de l’esfera emocional (insomni, ansietat, depresió, irritabilitat).
  • Potenciació del sistema immunitari (alèrgies, infeccions de repetició).
  • Palitiu d’efectes secundaris de quimioteràpia.

 

Característicament, al fonamentar el diagnòstic en una interpretació holística i integrada de tota la simptomatologia del/la pacient, és freqüent que al resoldre’s un aspecte, paral·lelament, molts d’altres malestars acabin guarint també. Així, és el conjunt global de l’individu que es beneficia del tractament.

 

Per tractar-se d’una medicina preventiva, natural, respectuosa i reconstituient, resulta ser un recurs ideal per a totes aquelles persones que vulguin trobar un moment per cuidar-se i reajustar els seus circuits de benestar.

Com és una sessió d'acupuntura?

1a visita (1’30-2h)

A la visita inicial, mitjançant una entrevista extensa i acurada, es fa un recull de tota la informació amb la que s’arriba a la sessió. Aquesta història clínica permet avaluar tant el motiu de consulta, com els hàbits de vida, l’estat general i específic de cada substància vital i de cada dinamisme, i les diverses influències presents en l’estat de salut actual del/la pacient.

 

Des d’aquí, s’elabora l’orientació diagnòstica i el pla de tractament, que s’explica breument, junt amb les recomanacions d’estil de vida personalitzades per a cada cas. Llavors es procedeix a la puntura i el/la pacient roman uns 20 minuts amb les agulles col·locades, en un ambient tranquil. Passada aquesta estona es retiren les agulles i un cop acabada la sessió la persona pot seguir amb la seva activitat habitual.

 

Si és necessari, el tractament també pot incloure auriculoteràpia, moxibustió, electroacupuntura i/o ventoses, que són altres tècniques associades, complementàries a l’Acupuntura, així com recomanacions dietètiques generals des de la perspectiva de la medicina tradicional xinesa i suggerències d’algun tipus de suplementació natural.

 

 

Visites successives (1h)

A les visites successives, es fa el seguiment de la resposta al tractament i, en funció d’aquesta, es reajusta allò necessari per tal de seguir encaminant-nos cap a l’objectiu terapèutic fixat en la primera visita.

 

La durada del tractament o del procés terapèutic depèn de cada cas: del què s’ha de tractar, de la resposta individual al tractament, de l’adhesió als canvis d’estil de vida suggerits, del moment vital en què es troba la persona quan acut a visitar-se… Cada cas és valorat i tractat des de la seva particularitat, per arribar a assolir un estat de salut global, en què el/la pacient se’n senti protagonista actiu/va, informat/da i empodera/da.

“Shén és la consciència que brilla en els ulls
quan estem verdaderament desperts."

— Dr. Ted J. Kaptchuk, investigador mèdic

comparteix

Recomana salut i benestar

Centre Rocafort | C/ Rocafort, 68, 1er 2a 08015 Barcelona | Telf. 93 289 00 46 | info@centrerocafort.com

@ 2023 Centre Rocafort | Professionals de la Salut